nedjelja, 20. studenoga 2016.

Za šta se upotrebljava kantarion i sta sve lijeci.

Rezultat slika za kantarion     

Kantarion je poznat po svojim antibakterijskim i antiviralnim dejstvima, a zahvaljujući protivupalnom dejstvu koristi se kod rana i opekotina. Takođe se upotrebljava kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, za poremećaje varenja, stimulaciju lučenja želudačnih sokova i olakšanja varenja. Etarsko ulje kantariona sprečava grčeve, olakšava nadimanje i želudačne tegobe. Koristi se za smanjenje bola kod gastritisa i za zarastanje čira na želucu i na dvanaestopalačnom crevu.
Poslednjih godina kantarion postaje sve popularniji kao sredstvo u borbi protiv depresije, a postoje i brojna naučna istraživanja koja potvrđuju ovakvu upotrebu. Primenjuje se kod blagih i umerenih depresija. U poređenju sa antidepresivima kantarion je jednako efikasan, a pokazuje i manje neželjenih dejstava. Kantarion se koristi kod depresije, strahova, poremećaja raspoloženja u menopauzi, opsesivno-kompulsivnog poremećaja i sezonskih depresija (javljaju se u toku zimskih meseci zbog nedostatka sunčeve svetlosti).
Pokazuje antivirotsko dejstvo, pa se vrše ispitivanja o njegovoj primeni kod virusnih oboljenja HIV-a i hepatitisa C. Vaginalete kantariona se primenjuju kao dezinficijens, jer imaju široko antibakterijsko dejstvo. Kantarion se primenjuje za terapiju naglih promena raspoloženja kod žena u menopauzi, kao i kod noćnog mokrenja.
Kantarion je najpopularniji za povrede kože, rane, posekotine, ubode, čireve. Tradicionalno ulje kantariona se primenjuje za smanjenje bolova, kod reume, gihta i stanja povreda, otoka, podliva. Spolja se primenjuje ulje kantariona ili pripravci na bazi ulja kantariona kod povreda, upalnih procesa na koži, opekotina, za zarastanje rana, ubode insekata, hemoroide, vitiligo.

Kako deluje kantarion?

Ranije je smatrano da je hipericin najznačajnija aktivna komponenta kantariona, ali se danas zna da su i brojni drugi sastojci odgovorni za njegova dejstva, a sve veći značaj se pridaje hiperforinu. Kantarion sprečava razgradnju neurotransmitera serotonina, dopamina, norepinefrina, koji su odgovorni za dobro raspoloženje i na taj način smanjuje simptome depresije. Na isti način deluju i antidepresivni lekovi SSRI (selektivni inhibitori preuzimanja serotonina), MAO-inhibitori.
Kantarion doprinosi u tretmanu inflamatornih procesa na koži i površinskih rana tako što smanjuje upalne procese kože. Pošto sadrži fotosenzitivne komponente, treba voditi računa o mogućnosti razvoja reakcija kod osetljivih osoba, naročito u letnjim mesecima. Kantarion deluje protiv brojnih Gram pozitivnih i Gram negativnih bakterija i virusa (influenzy virus, herpes simplex virus tip 1 i 2, citomegalovirus, hepatitis C). Utvrđeno je da hiperforin deluje tako što sprečava razvoj penicilin i meticilin-rezistentnih Staphylococcus aureus. Neke studije ukazuju da kantarion sprečava razvoj malignih ćelija, ali ovakvo dejstvo još nije klinički potvrđeno. Iz kantariona je izolovan i melatonin, koji se luči u organizmu radi uvođenja u san i održavanja sna, pa je tako određeno kako kantarion deluje kod nesanice.
kantarion

Šta kažu naučna istraživanja?

Kantarion je odobren kao lek za upotrebu kod blagih i umerenih depresija u Nemačkoj, a priznat je i od strane Svetske zdravstvene organizacije. U Nemačkoj je registrovan kao lek koji se izdaje na lekarski recept, tj. nije u slobodnoj prodaji kao kod nas. Razlog tome je što ima brojne interakcije sa drugim lekovima, najčešće povećava njihovo izlučivanje, pa tako dolazi do smanjenja ili potpunog gubitka njihovog dejstva.

Kako se uzima kantarion?

Primenjuje se u obliku: čaja, kapi, kapsula, tableta. Najčešće je standardizovan na hipericin ili hiperforin (aktivne komponente iz kantariona čija koncentracija je određena). Uglavnom se primenjuju doze od 300mg ekstrakta kantariona (standardizovan na 0,3% hipericina) tri puta dnevno kod blagih i umerenih depresija. Kod poremećaja raspoloženja u menopauzi primenjuju se doze od 300mg dnevno. Pošto je istraživanjima utvrđeno da hiperforin pokazuje jače antidepresivno dejstvo od hipericina, u zadnje vreme se preparati standardizuju na 2,8%-5% hiperforina.
Sadržaj aktivnih komponenti u kantarionu pokazuje sezonske i regionalne varijacije. Mnoge komponente su osetljive na dejstvo svetlosti, vlage i toplote, pa je vrlo bitno kako se preparati kantariona čuvaju. Postoje zagovornici teorije da je za dejstvo kantariona odgovorno nekoliko aktivnih komponenti, koje treba da se primenjuju u određenim dozama (standardizovani ekstrakt - kapsule, tablete), a postoje i teorije da kantarion ispoljava svoja brojna, kompleksna dejstva samo ako zajednički deluju brojne komponente, pa zagovornici ove teorije savetuju primenu čajeva, tinktura.

U kojim slučajevima se ne sme koristiti kantarion?

Kantarion ne treba koristiti u trudnoći i dojenju, jer ne postoje podaci o upotrebi u tim stanjima.

Koja neželjena dejstva mogu da se jave pri primeni kantariona?

Fotosenzitivnost - kantarion povećava mogućnost nastanka opekotina, naročito u letnjim mesecima.

Sa kojim lekovima istovremeno ne treba primenjivati kantarion?

Kantarion stimuliše jetrene enzime da brže metabolišu lekove i na taj način se smanjuju njihove koncentracije u krvi, pa tako može značajno da se smanji ili da izostane dejstvo primenjenog leka. Poznati su slučajevi žena koje su uprkos primeni kontraceptivnih pilula zatrudnele, jer su istovremeno koristile kantarion, to su tzv. “kantarionove bebe”. Zato je pri istovremenoj primeni kontraceptivnih pilula i kantariona neophodan i dodatni vid zaštite u cilju sprečavanja trudnoće. Može doći i do pojave tačkastih krvarenja i poremećaja menstrualnog ciklusa.
Kantarion ne treba primenjivati istovremeno sa antidepresivima, jer ima isti mehanizam dejstva, tj. povećava nivo serotonina (neurotransmiter koji je povezan sa dobrim raspoloženjem) u mozgu. Ako se kantarion uzima istovremeno sa antidepresivima (Flunisan, Flusetin, Prozac, Flunirin, Palix, Seroxat, Zoloft) može dovesti do prekomernog povećanja serotonina, a to predstavlja rizik za razvoj serotoninskog sindroma.
Kantarion smanjuje dejstvo simvastatina (lekovi za regulaciju holesterola - Cholipam, Vasilip, Simvor, Zocor, Hollesta), tricikličnih antidepresiva, teofilina, varfarina, digoxina, levotiroxina, nekih antivirotika. Kod istovremene primene sa narkoticima, pojačava se njihovo sedativno dejstvo, pa se mogu korigovati doze narkotika. Kantarion smanjuje koncentraciju lekova koji sprečavaju odbacivanje transplantovanog organa, pa ga treba prestati koristiti izvestan period pre operacije. Treba izbegavati istovremenu primenu sa lekovima koji mogu dovesti do fototoksičnih reakcija.

Napomena

Pošto kantarion utiče na metabolisanje brojnih lekova, najbezbednije je uzimati ga samo u konsultaciji sa stručnim medicinskim osobljem.

Nema komentara:

Objavi komentar