srijeda, 23. studenoga 2016.

Lekovita svojstva crnog kima

  Crni kim (Nigella sativa) poseduje izuzetna blagotvorna svojstva, koja ga čine jednom od najmoćnijih poznatih medicinskih biljaka.
Seme crnog kima je tamno, tanko, srpastog oblika. Njegove semenke se koriste vekovima na Srednjem Istoku, Meditarenu i u Indiji. Danae se semenke crnog kima korista kao začin u raznim kuhinjama. Ali, osim upotrebe u kulinarstvu, semenke crnog kima mogu da donesu dosta zdravstvenih dobrobiti, pa su tokom istorije bila jedna od najcenjenijih medicinskih biljaka.
Semenke crnog kima sadrže preko 100 hemijskih jedinjenja, od kojih neka tek treba da budu identifikovana. Smatra se da je njegov glavni aktivni sastojak kristalna supstanca pod nazivom nigelon. Osim toga, crni kim sadrži timokinon, beta-sitosterol, mirinsku kiselinu, palmitinsku kiselinu, palmitooleinsku kiselinu, oleinsku kiselinu, stearinsku kiselinu, linolensku ksielinu, arahidonsku kiselinu, belančevine, vitamine B1, B2, B3, folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe, bakar, cink i fosfor.
Upotreba semenki crnog kima je posebno bila odomaćena u starom Egiptu. Prilikom ispitivanja Tutankamonove grobnice, među ostalim stvarima nađena je i bočica ulja crnog kima, što ukazuje da se verovalo da će mu on biti potreban u zagrobnom životu. Lekari egipatskih faraona koristili su te semenke nakon obilnih gozbi da smire poremećene stomake. Koristili su to seme za lečenje glavobolja, zubobolje, prehlada i infekcija. 
U današnje vreme je obavljeno na stotine proučavanja semenki crnog kima koje su utvrdile sledeće: ovo seme pomaže opštoj otpornosti organizma na bolesti tako što podstiče proizvodnju koštane srži, prirodnog interferona i ćelija imunog sistema. 
Nekoliko proučavanja je pokazalo da ekstrakt semenki crnog kima može da pomogne obolelima od autoimunih bolesti, a da je moguće da poseduje i antikancerogeni efekat. Jedno nedavno proučavanje je ukazalo da ulje crnog kima pomaže protiv raka pankreasa, jednog od najtežih oblika raka. Jedina druga biljna supstanca koja je pokazala slično delovanje je ekstrakt oleandera. 
Jedna od najpopularnijih upotreba crnog kima u narodnoj medicini je lečenje bolesti respiratornog sistema – uključujući astmu, bronhitis, prehlade. Takođe, ova biljka deluje povoljno i u slučaju reumatskih tegoba. 
Ulje semenki crnog kima pomaže da se smire nervi, ublažava bolove usred crevnih grčeva (kolika), podstiče proizvodnju urina, poboljšava varenje i pomaže da se spreči nastanak povišenog krvnog pritiska, ili da se snizi ako je već povišen. 
Potvrđeno je da semenke crnog kima imaju i antitumorska svojstva, koja se pripisuju njihovom sastojku beta-sitosterolu. 
Crni kim takođe podiže nivo energije, pomaže protiv alergija koje se ispoljavaju na koži, ekcema, akni, psorijaze i čireva, deluje antiparazitski, deluje karminativno - pomaže protiv nagomilanih gasova (flatulencija), pomaže protiv proliva, hemoroida, zatvora i dizenterije. 
  

Nema komentara:

Objavi komentar