petak, 25. studenoga 2016.

10 načina da ojačate imunitet

pririmun2     Dolazi hladno, kišno vreme, zima, sezona prehlada. Sada je pravi trenutak da počnete da jačate svoj imunitet na prirodan način, malim izmenama u načinu života i korišćenjem biljnih preparata i delotvornih suplemenata.
Odmarajte se dovoljno. Možda će vam to biti teško, ali važno je malo usporiti i spavati dovoljno. Zimi nam se i prirodno više spava, jer to je odbrambeni mehanizam tela da održi imunitet. Isto tako, u snu se organizam najbolje oporavlja od bolesti, tako da često prehlada, koja je u začetku, može da vas potpuno prođe ako se dobro ispavate u toploj prostoriji. 
Pijte dovoljno tečnosti. Čista voda, topao biljni čaj, kombuha i slični zdravi napici pomažu da se na prirodan način eliminiše sluz, koja služi kao podloga za razvoj bakterija.   
Uzimajte suplemente vitamina D. Zimi nema dovoljno sunca i naš organizam ne može da proizvede dovoljno ovog vitamina. U hrani ga gotovo i nema, tako da je preporučljivo tokom zime uzimati suplemente vitamin D3. Pozitivan uticaj vitamina D na imunitet naučno je dokazan.
Unosite dovoljno vitamina C. Iako nauka ne može sa sigurnošću da potvrdi da vitamin C može da doprinese smanjenju broja i skraćenju trajanja prehlada, manjak vitamina C može da oslabi imunitet. Najbolje je da ga unesete iz prirodnih izvora – citrusno voće, sveža paprika, ren. Dobar izvor je i prah biljke kamu kamu, koji ja najbogatiji prirodni izvor vitamina C.
Koristite ulje divljeg origana. Ovo ulje ima snažno antibakterijsko delovanje, pa se može povremeno koristiti ako osećate da prehlada ili infekcija tek počinje, da je presečete u začetku. 
Konzumirajte cimet i med. Mešavina cimeta i meda sjajan je podsticaj za imunitet. Može da se uzima triput dnevno, po pola kašičice cimeta pomešano sa kašičicom meda.
Jedite beli luk. Dva-tri čena belog luka dnevno, samostalno, ili iseckana i pomešana sa medom, nesumnjivo će podstaći imunitet. Beli luk sadrži supstance koje deluju kao prirodni antibiotici. 
Ispirajte nos slanom vodom. Možete ili da je ušmrknete, ili da koristite neti, posebnu posudu za ispiranje nosa i sinusa, pomoću koje se voda uliva u jednu nozdrvu a izlazi na drugu, čisteći nosne i sinusne šupljine. 
Konzumirajte fermentisane namirnice. Kiseli kupus, kefir, kombuha i ostale namirnice koje sadrže probiotike poželjna su hrana u zimskim mesecima, zato što je naučno dokazano da crevna flora (probiotici) direktno utiče na imunitet. 
Koristite prirodne preparate za zaštitu disajnih piteva. Ajurvedski preparat sitopaladi čurna potpuno je biljni, a veoma efikasan u podizanju imuniteta disajnih puteva, posebno bronhija i pluća.

Nema komentara:

Objavi komentar