utorak, 15. studenoga 2016.

Kvalitetne masti protiv dijabetesa

mastdijab                                                                 

Konzumacija više zdravih masti, kao što su semenke, orašasti plodovi i nerafinisana biljna ulja uz ograničenje količine ugljenih hidrata i životinjskih masnoća može da spreči ili kontroliše dijabetes tip 2.

Na to ukazuje novo, obimno istraživanje Univerziteta Tafts, koje je uključilo 4660 ispitanika i ponovo pregledalo preko 100 dosadašnjih istraživanja, kako bi se odredilo kako razne vrste masti i ugljenih hidrata utiču na ključne faktore rizika od dijabetesa tip 2. Kod ispitanika čija je ishrana bila bogata mononezasićenim i polinezasićenim mastima, umesto ugljenih hidrata i zasićenih masti životinjskog porekla popravio se nivo šećera u krvi. U celini, ovo istraživanje je utvrdilo da pomenute promene u ishrani mogu da snize nivo šećera u krvi i poboljšaju insulinsku senzitivnost.
Naime, umesto rafinisanih žitarica, testenina, šećera i masti životinjskog porekla, istraživači preporučuju orahe, suncokretovo i laneno seme, proizvode od soje i druga biljna ulja i namaze. “To je pozitivna poruka za javnost. Ne plašite se zdravih masti”, poručio je prof. dr Dariuš Mozafarijan, jedan od autora te studije. Autori istraživanja takođe smatraju da će rezultati do kojih su došli biti od pomoći i lekarima i pacijentima kad treba da izaberu tip ishrane koji smanjuje rizik od dijabetesa tip 2 ili ublažava samo oboljenje.

Nema komentara:

Objavi komentar