subota, 19. studenoga 2016.

Šta sve leči beli luk

                                     Za šta se upotrebljava beli luk?

 Foto pixabuy        Beli luk je u ušao u narodna predanja po svojim sposobnostima da tera veštice i čuva kuću od zlih duhova. Viševekovno narodno iskustvo i naučna istraživanja se podudaraju u tvrdnjama da beli luk deluje protiv bakterija, gljivica, parazita, smanjuje masti u krvi, sprečava suženje krvnih sudova (aterosklerozu), snižava krvni pritisak.
Upotreba belog luka smanjuje razvoj kardiovaskularnih oboljenja, tako što smanjuje povišen holesterol, smanjuje povećan LDL – loš holesterol, smanjuje slepljivanje krvnih ćelija i sprečava nastanak tromba,smanjuje povećan krvni pritisak. Utiče i na smanjenje dva druga markera kardiovaskularnih oboljenja, homocisteina i C-reaktivnog proteina. Beli luk sprečava prehladu i koristi se u njenom lečenju, a njegova efikasnost kod prehlade je i naučno potvrđena.

Kako deluje beli luk?

Beli luk povećava odbrambene sposobnosti organizma i pomaže organizmu da se izbori sa raznim izazivačima bolesti. Neka laboratorijska istraživanja sugerišu da beli luk ima i antikancerogeno dejstvo. Pokazuje i antiparazitarno dejstvo, ako se primenjuje u velikim količinama. Svež luk sadrži alicin, koji ima antibakterijsko, antivirusno i antifungalno dejstvo, tj. deluje protiv bakterija, virusa i gljivica. Beli luk je najpoznatiji po svom antibakterijskom (uništava bakterije), antihiperlipidemijskom (smanjuje nivo masti u krvi) i antitrombocitnom (sprečava nastanak tromba) dejstvu. Svež beli luk se pokazao efikasnim u borbi protiv E.coli, meticilin rezistentnog Staph aureus, Salmonella enteritidis i
[l}Candida albicans u laboratorijskim uslovima.
beli_luk
Postoji nekoliko važnih sastojaka belog luka koji su identifikovani kao aktivne supstance i verovatno drugi koji još nisu identifikovani. Neoštećena glavica belog luka sadrži komponentu alin, koji je bez mirisa. Kada se čen belog luka raseče, alin dolazi u kontakt sa enzimom alinazom, pri čemu nastaje alicin - nestabilna, mirisna komponenta. Svež luk sadrži najviše alicina, jedne od aktivnih komponenti, ali se on ne može potpuno usvojiti u organizam. Ekstrakt belog luka se sastoji i od drugih sumpornih jedinjenja, koja su rastvorljiva u vodi, kao što je S-alil cistein. Ova jedinjenja se bolje usvajaju u organizam, a smatraju se odgovornima za smanjenje masti u krvi i sprečavanje nastanka tromba. Brojna klinička istraživanja potvrđuju efikasnost ekstrakta belog luka, kod povišenih masti u krvi, tromboza i drugih kardiovaskularnih oboljenja.

Kako se uzima beli luk?

Koristi se kao svež luk, 2-4 grama dnevno ili kao ekstrakt 600-1200mg u podeljenim dozama. Preparati belog luka su obično standardizovani na alicin. Postoje i preparati bez mirisa. Količina aktivnih supstanci zavisi od toga da li se koristi svež beli luk ili ekstrakt (kapi, kapsule), kako i gde je beli luk uzgajan, kako je pravljen ekstrakt.

U kojim slučajevima se ne sme koristiti beli luk?

Osobe koje imaju povećanu sklonost krvarenju ne treba da uzimaju velike količine belog luka. Za svaki slučaj ne konzumirajte beli luk par dana pre hirurških intervencija.

Koja neželjena dejstva mogu da se jave pri primeni belog luka?

U literaturi su opisani slučajevi pojave alergije na beli luk, stomačnih iritacija, žgaravice, mučnine. Miris koji karakteriše beli luk zadržava se dugo posle konzumiranja luka, a odaje se dahom i preko kože.

Sa kojim lekovima istovremeno ne treba primenjivati beli luk?

Kod istovremene upotrebe belog luka sa izoniazidom, nekim antiviroticima, oralnim kontraceptivima može doći do smanjenja koncentracije ovih lekova u plazmi. Beli luk deluje antikoagulantno, pa kod istovremene primene sa velikim dozama antikoagulanasa može dovesti do krvarenja.

Nema komentara:

Objavi komentar