petak, 25. studenoga 2016.

Hlorela u prevenciji raka

  Hlorela je sićušna jednoćelijska alga sa ćelijskim jezgrom. Prebogata je hranljivim materijama i sadrži veoma veliku količinu hlorofila, procentualno najveću od svih biljaka. Hlorofil je po sastavu sličan ljudskoj krvi, ima osobinu da neutrališe štetne i otrovne materije iz okruženja i pomaže krvi da dopremi kiseonik do svih ćelija i tkiva.
A poznato je da ćelije raka ne trpe visokooksigenizovanu sredinu… Savremena naučna saznanja govore da se ćelije raka razvijaju i kod zdravih ljudi, čak i kod onih koji nikad ne obole od raka. Kada se te ćelije raka razviju, naš imuni sistem ih prirodno i efikasno uništava pre nego što se simptomi raka pojave. Kada se kod neke osobe pojave simptomi raka, to ukazuje da je imuni sistem te osobe iznenada postao nesposoban da se izbori sa ćelijama raka koje se spontano pojavljuju na raznim mestima. Mada to nije zvanični stav nauke, u nekom smislu rak se može smatrati posledicom disfunkcije imunog sistema. Hlorela stimuliše imuni sistem i produkciju interferona, jedne od najjačih odbrambenih supstanci tela protiv raka. Povećana produkcija interferona stimuliše makrofage, T-ćelije i faktor nekroze tumora, što su sve prirodni i snažni telesni mehanizmi borbe protiv raka.

  • Podstiče samouništenje ćelija raka
Antikancerogeno dejstvo hlorele se ne ograničava samo na jačanje imunog sistema. Istraživanje korejskih naučnika, nedavno objavljeno u Žurnalu poljoprivredne i prehrambene hemije, pokazuje da karotinoidi violaksantin i lutein koje sadrži hlorela, kada se upotrebe zajedno, podstiču mehanizam poznat pod nazivom apoptoza ili ćelijska smrt. Poznato je da su ćelije raka problematične upravo zato što ne umiru kada je normalno vreme za ćelijsku smrt. Karotinoidi iz hlorele obezbeđuju da ćelije raka izumru kada dođe vreme za to. Istraživači su takođe otkrili da je ekstrakt vrste Chlorele ellipsoidee 2,5 puta efikasniji u ovom efektu apoptoze od ekstrakta Chlorele vulgaris
  • Ometa gene koji podstiču rak
Malezijski naučnici su potkrepili ovu studiju otkrićem da Chlorela vulgaris ubija ćelije raka time što umanjuje ekspresiju Bcl2 gena. Kada taj gen mutira, on sprečava ćelije da umru i omogućava da se rak razvije. Chlorela vulgaris takođe pojačava ekspresiju kapsaze 8, gena koji igra centralnu ulogu u izvršnoj fazi ćelijske apoptoze (istraživanje objavljeno u Žurnalu Univerziteta Žeijang).

  • Prevencija ispitana na miševima
U jednoj japanskoj studiji, naučnici su stavili laboratorijske miševe na desetodnevni režim ishrane hlorelom, a potom su miševima ubrizgali tri vrste ćelija raka. Kako prenosi dr Ralf Mos (Ralph W. Moss) u svojoj knjizi “Lečenje raka”, preko 70% miševa koji su u ovom eksperimentu hranjeni hlorelom nisu dobili rak, dok su svi miševi u kontrolnoj grupi koja nije hranjena hlorelom uginuli u roku od 20 dana.
  • Deluje i protiv tromboze

Istraživanje objavljeno u prošlogodišnjem broju Međunarodnog časopisa za nutricionizam pokazalo je da da hlorela ima i antitrombotički efekat, odnosno da poboljšava protok krvi i sprečava slepljivanje krvnih pločica. 

Nema komentara:

Objavi komentar