subota, 19. studenoga 2016.

Biljke koje čiste pluća

                                                                S obzirom kakav vazduh udišemo, u gradovima i u sopstvenim domovima, jedno je sigurno: svima bi nam dobro došlo da pročistimo pluća. A pogotovo je to potrebno onima koji imaju problema sa disajnim putevima.

Mnogi problemi sa plućima, uključujući i astmu i neke druge hronične bolesti mogu se ublažiti uz pomoć biljaka koje su poznate po svom blagotvornom dejstvu na disajne organe, a posebno na pluća. Njihovo glavno dejstvo je da pomažu da se pluća oslobode štetnih materija i čine disanje lakšim.

Origano
Origano sadrži karvakrol i ruzmarinsku kiselinu, supstance koje smanjuju količinu histamina (povećan kod alergija i astme) i olakšavaju prolazak vazduha kroz nos. To je prirodni dekongestant (sredstvo za otpušavanje disajnih puteva). Može se konzumirati kao dodatak obroku (začin), u obliku čaja, vodenog rastvora ili eteričnog ulja. 

Nana
Mentol, sastojak nane, opušta mišiće disajnih organa, što olakšava disanje. Mentol takođe deluje kao antihistaminik, što smanjuje začepljenost disajnih organa. 

Medunjak (plućnjak)
Ova biljka (lat. Pulmonaria oficinalis), kao što joj i samo ime kaže, veoma povoljno deluje na pluća, podstičući i pomažući iskašljavanje. Sadrži veoma veliku količinu antioksidanasa, pomaže rad pluća i deluje zaštitno kada smo riziku od obolevanja pluća.  

Eukaliptus
Eukaliptus smanjuje nadraženost grla, otvara sinuse i smanjuje začepljenost disajnih puteva. Supstanca cineoll koju sadrži ima ublažujuće dejstvo koje značajno olakšava disanje. 

Oman (Inula helenium)
Koren ove biljke sadrži inulin koji pomaže rastvaranje sluzi, podstiče i olakšava iskašljavanje sekreta iz bronhija. On takođe oblaže bronhijalne prolaze delujući zaštitno. Fitoterapeuti tvrde da posebno pomaže obolelima od astme.  

Nema komentara:

Objavi komentar