subota, 19. studenoga 2016.

Aloja koristi dijabetičarima

alojaa                                                                Jedno novo proučavanje utvrdilo je da aloe vera ima antidijabetička svojstva – odnosno, da snižava nivo šećera u krvi, što može koristiti obolelima od dijabetesa tip 2.
Kako ukazuje ovaj novi pregled ranijih istraživanja, dijabetičari bi mogli da imaju koristi od redovnog uzimanja aloe vere, pošto ona pomaže da se održi stabilan nivo šećera u krvi.  Naime, američki istraživači su nedavno u časopisuJournal of Alternative and Complementary Medicine objavili pregled devet istraživanja koja su ispitivala uticaj aloe na obolele od dijabetesa tip 2. Prema podacima dostupnim iz tih proučavanja, uzimanje aloe kao suplementa (dodatka ishrani) može da značajno smanji nivo glukoza u krvi (za 46.6 mg/dl), a takođe može da za 1,05% smanji HbA1c, ili glikozirani hemoglobin, koji ukazuje na prosečan nivo glukoze u protekla tri meseca. Redovno uzimanje aloe vere podstiče lučenje insulina, što je posebno korisno za obolele od dijabetesa. Isttaživači su utvrdili da su najveće koristi od uzimanja aloe vere imali pacijenti čiji su nivoi glukoze u krvi ili 200mg/dl.  
Aloe vera je vrsta kaktusa, a kao suplement dostupna je u obliku soka, gela i kapsula. Maksimalna preporučena dnevna doza je 50ml soka, dok za kapsule iznosi 200 do 300 mg dnevno. 
Ranija klinička istraživanja utvrdila su da aloja povoljno utiče na zdravlje organa za varenja, kao i da usporava starenje ćelija. Utvrđeno je takođe da, primenjena lokalno, aloja ublažava kožne probleme kao što su opekotine (uključujući i one od sunca), ekceme i psorijazu.

Nema komentara:

Objavi komentar