ponedjeljak, 28. studenoga 2016.

Dobrobiti indijskih začina

indijskizacini2  Indijska kuhinja je poznata po upotrebi mnogih začina, koji daju veoma specifičan ukus jelima. Svi oni su, istovremeno, i prirodni lekovi, tako da će vam sigurno koristiti ako ih dodate u jela, bez obzira na koji način ih spremate.
U stvari, u Aziji su se začini vekovima i koristili u terapiji raznih zdravstvenih problema. U novije vreme, obavljeno je na desetine proučavanja koja su potvrdila lekovito dejstvo tih začina. Evo, u opštim crtama, zašto su korisni.
Poboljšavaju varenje
Seme morača je sjajan izvod biljnih vlakana. Ona pomažu regulaciji rada creva, mršavljenju i smanjuju rizik od srčanih oboljenja. Redovna konzumacija semene morača olakšava varenje. Nutrijenti koje ovo seme sadrži smanjuju rizik od zatvora i želudačnih grčeva. Seme morača takođe štiti sluzokožu organa za varenje od upale. Boljem varenju doprinosi i kardamom.
Deluju protiv upala
Kurkuma je verovatno najpopularniji indijski začin. Dodaje se u jela sa povrćem (tzv. kari) i daje im svetložutu boju. Kurkuma je veoma bogata antioksidansima i deluje izrazito antiupalno. To dejstvo kurkume pomaže da se smanji rizik od srčanih oboljenja. Takođe, doprinosi ublažavanju raznih bolova, od artritičkih do menstrualnih. Supstanca kurkumin, sastojak kurkuma, ubija ćelije raka u epruvet. Laboratorijskim testovima je dokazano da kurkumin dovodi do smanjivanja tumora. U kombinaciji sa malo bibera, kurkuma deluje nekoliko hiljada puta jače.
Smanjuju rizik od hipertenzije
Kardamom je mirisan i slatkast začin koji se koristi da pojača ukus blagog povrća, kao što su bundeve i krompir. Takođe se dodaje u čaj u kombinaciji sa đumbirom, cimetom i karanfilićem. Laboratorijski testovi su pokazali da ovaj začin smanjuje rizik od hipertenzije. Takođe, on olakšava varenje. Jedno istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Ethnopharmacology utvrdilo je da kardamom sadrži određene sastojka koji ublažavaju razne vrste stomačih poremećaja, uključujući bolove, grčeve i proliv.
Štite od oksidativnog stresa
Oksidativni stres se smatra okidačem raznih hroničnih oboljenja, uključujući i rak. Do njega dolazi kada se destruktivni joni, po imenu slobodni radikali, približe zdravim ćelijama. Kad slobodni radikal ošteti ćelije, neke od njih mutiraju i počinju da se razmnožavaju više i brže. Mutacija ćelija je prethodnica raka. Gotovo svi indijski začini imaju antioksidansna svojstva, ali se posebno izdvaja korijander, i to sveži listovi. Proučavanja objavljano u časopisu Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences utvrdilo je da korijander pomaže da se ublaže oksidativni procesi kod dijabetičara, pa su ga istraživači preporučili u terapiji. Pored toga, ova biljka takođe snižava nivo lošeg holesterola u krvi 

Nema komentara:

Objavi komentar