subota, 31. prosinca 2016.

Sok od šipka dobar je za prevenciju srčanih oboljenja




Šipak, odnosno nar dobro je poznat po svojim odličnim djelovanjima na naše zdravlje. Mnoga provedena istraživanja su pokazala da šipak može smanjiti razinu stresa, ublažiti simptome artritisa pa čak pomoći u slučaju impotencije.

Neka najnovija istraživanja provedena na temu ove voćke upućuju da je jedna šalica soka od šipka dnevno dovoljna da smanjite rizik od nastanka srčanog i moždanog udara. Vjeruje se pak, da to nisu sve blagodati šipka, te da će se vremenom otkriti još mnoge druge.

Visoka razina različitih antioksidanata u šipku pruža savršenu zaštitu od srčanih bolesti, a znanstvenici preporučuju da dnevno popijete oko 115 mililitara soka od šipka da biste uživali u njegovim prednostima.Danas pak znamo da konzumiranjem soka od šipka možemo znatno smanjiti brzinu nakupljanja plaka u arterijama, što je glavni uzročnik srčanog i moždanog udara. Također, u jednom provedenom testu se došlo do rezultata da se ukupna razina kolesterola kod sudionika tog istraživanja smanjila za čak 28%.
Ipak da vas upozorimo! Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu The Royal Society of Chemistry, ističu da se prije početka svakodnevne konzumacija soka od šipka posavjetujete s liječnikom, naročito ako patite od nekih bolesti ili uzimate lijekove.
Šipak sadrži visoku razinu polifenola i antocijanina, koji imaju izvanredno djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma, a čak mogu pomoći i u smanjenju rizika od nastanka kancerogenih stanica. Šipak je dobar izvor dijetalnih vlakana i folne kiseline, a odličan izvor vitamina C i K.
Ako želite pročitati još na temu ljekovitosti šipka slijedite ovu poveznicu.


Nema komentara:

Objavi komentar