nedjelja, 4. prosinca 2016.

Zašto jesti cvekle

cveklice  Cvekle su izuzetno zdrave. Veoma su bogate nutrijentima, uključujući kalijum, betain, magnezijum, folate, vitamin C, a sadrže i podosta nitrata.
Zahvaljujući ovakvom sastavu, cvekle mogu da pomognu da se poboljša cirkulacija i snizi krvni pritisak. Flavonoidi koje cvekla sadrži dobri su za zdravlje kapilara, koje je usko povezano sa cirkulacijom. 
Kalijum koji sadrži cvekla dovodi do širenja krvnih sudova, a nitrati koje cvekla sadrži poboljšavaju protok krvi. Istraživanja su ukazala da konzumacija cvekle dovodi do postepenog pada krvnog pritiska, i da taj efekat traje oko 24 sata, pošto cvekla prirodno ima odloženo dejstvo, za razliku od lekova koji krvni pritisak snižavaju naglo. Zbog toga je cvekla dobra za kardiovaskularno zdravlje. 
Ima još jedan razlog što je cvekla dobra za srce i krvne sudova. Pošto sadrži biljna vlakna, ona pomaže regulaciji nivoa holesterola u krvi. Betain koji cvekla sadrži snižava nivo homocisteina u krvi. Poznto je da su visoki nivoi holesterola i visoki nivoi homocisteina povezani sa oboljenjima krvnih sudova, pa je zato cvekla višestruko korisna u prevenciji arterioskleroze. 
Cvekle su dobre i za atletičare, zato što poboljšavaju protok krvi i snabdevanje mišića kiseonikom i nutrijentima, a doprinose i bržem uklanjanju mlečne kiseline iz mišića, koja se stvara prilikom treninga. Istraživanja su pokazala da je za atletičare, ako hoće da duže vremena vežbaju niskim intenzitetom, dobro da jedu cvekle dva i po do tri sata pre treninga. 
Cvekle takođe dobro dođu i u slučajevima anemije, podstiču rad jetre, a dobre su i za trudnice, pošto su bogate folnom kiselinom. 
Neka istraživanja su ukazala i da ekstrakt cvekle može da uspori razvoj malignih tumora. 

Nema komentara:

Objavi komentar