subota, 10. prosinca 2016.

Menstrualni bolovi (dismenoreja) – zašto se javljaju i kako ih ublažiti?

menstrualni-bolovi 


  Dismenoreja je ginekološko zdravstveno stanje, koje karakteriziraju bolovi tijekom menstruacije koji ometaju svakodnevne aktivnosti.
Dismenoreja se često definira jednostavno kao menstrualni bolovi odnosno intenzivni menstrualni bolovi. Ovo se koristi i kao sinonim za menstrualne grčeve, no oni se mogu odnositi i na menstrualne kontrakcije maternice, koje su uglavnom veće snage, trajanja i učestalosti u odnosu na ostatak menstrualnog ciklusa.
Dismenoreja može uključivati različite vrste boli, a isto tako može prethoditi menstruaciji po nekoliko dana ili se javiti za vrijeme menstruacije. Uz dismenoreju može se javiti i pretjerano krvarenje, poznato kao menoragija.

Vrste dismenoreje

Sekundarna dismenoreja se dijagnosticira kada se simptomi mogu pripisati određenoj bolesti ili poremećaju odnosno strukturnoj abnormalnosti, bilo unutar ili izvan maternice. Primarna dismenoreja se dijagnosticira kada takva stanja nisu otkrivena.
Dismenoreja, dakle, može biti primarna ili sekundarna na temelju odsutnosti ili prisutnosti uzroka. Sekundarna dismenoreja je dismenoreja koja je povezana s postojećim stanjem, a najčešći uzrok je endometrioza.
Drugi uzroci uključuju:
 
  • Lejomiom
  • Adenomioza
  • Ciste jajnika
  • Prisutnost bakra (IUD – intrauterine device, prisutnost stranog tijela odnosno spirale)
Kod bolesnika s adenomiozom, primjena levonorgestrel intrauterinog uloška (MIRENA) može biti od pomoći.

Simptomi

Glavni simptom dismenoreje je bol koncentrirana u donjem dijelu trbuha, u području pupka ili suprapubičnoj regiji trbuha. Također, bol se može osjetiti u desnom ili lijevom dijelu trbuha odnosno bedrima i donjem dijelu leđa.
Simptomi koji se često javljaju uz menstrualne grčeve uključuju:
  • Mučninu i povraćanje
  • Proljev ili zatvor
  • Glavobolju
  • Vrtoglavicu i dezorijentiranost
  • Preosjetljivost na zvuk, svjetlo, miris i dodir
  • Nesvjestica i umor
Simptomi dismenoreje često počinju odmah nakon ovulacije i traju do kraja menstruacije. To je zato što je dismenoreja često povezana s promjenama u razinama hormona u tijelu koji se javljaju s ovulacijom.
Korištenje određene vrste kontracepcijskih pilula može spriječiti simptome dismenoreje, s obzirom na to da one zaustavljaju ovulaciju.

Patofiziologija

Tijekom menstrualnog ciklusa, endometrij zadebljava u pripremi za potencijalnu trudnoću. Nakon ovulacije, ako jajašce nije oplođeno i nema trudnoće, tkivo nije potrebno i ono se oslobađa iz maternice.
Molekularni spojevi, koji se nazivaju prostaglandini, oslobađaju se tijekom menstruacije, zbog uništenja endometrija stanice, a rezultat je ispuštanje njihova sadržaja. Ispuštanje prostaglandina i drugih upalnih medijatora u maternici uzrokuje kontrakcije maternice.
Za ove tvari smatra se kako su glavni čimbenik kod primarne dismenoreje.
Kada se mišići maternice stišću, oni dovode krv do tkiva endometrija. Ove kontrakcije maternice potiču istiskanje i oslobađanje mrtvog tkiva endometrija izvan tijela kroz vaginu. Isto tako, ove kontrakcije odgovorne su za bol ili grčeve koji se javljaju za vrijeme menstruacije.
U usporedbi s drugim ženama, one s primarnom dismenorejom imaju povećanu aktivnost mišića maternice, kao i intenzivnije te učestale kontrakcije.

Dijagnoza

Dijagnoza dismenoreje obično uključuje analizu povijesti bolesti i postojanje menstrualnih bolova koji ometaju svakodnevne aktivnosti. Međutim, ne postoji univerzalno prihvaćeni standard za kvantificiranje ozbiljnosti menstrualnih bolova.
Ipak, postoje kvantifikacijski modeli, koji se mogu koristiti za procjenu ozbiljnosti menstrualnih bolova, kao i utvrđivanje povezanosti bolovima u drugim dijelovima tijela, menstrualnim krvarenjem ili stupnjem utjecaja na svakodnevne aktivnosti.
Nakon postavljanja dijagnoze, potrebno je utvrditi temeljni uzrok dismenoreje, kako bi bila primijenjena adekvatna terapija, a posebno kako bi se izbjeglo pogoršanje zbog eventualnih ozbiljnih uzroka.
Daljnje radnje mogu uključivati:
  • Analizu medicinske povijesti simptoma i menstrualnog ciklusa
  • PAPA test
  • Neke laboratorijske testove
  • Ginekološki ultrazvuk
U nekim slučajevima može biti potrebna i laparoskopija.

Liječenje

NSAR

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAR) mogu pomoći kod ublažavanja bolova. Ipak, oni mogu imati nuspojave kao što su:
Osobama koje ne mogu uzimati uobičajene NSAR lijekove, mogu biti propisani COX-2 inhibitori.

Hormonska kontracepcija

Iako korištenje hormonske kontracepcije može pomoći kod ublažavanja simptoma, istraživanja pokazuju kako se ne mogu donijeti zaključci o djelotvornosti kontracepcije kod primarne dismenoreje.

Ostalo

Istraživanja ukazuju na učinkovitost korištenja nitroglicerina. U slučaju teškog gubitka krvi možda će biti potreban dodatak željeza.

Alternativna medicina

Postoji veliki broj alternativnih terapija u liječenju dismenoreje.
Učinkovitima su se pokazale akupresura, bihevioralna terapija, tiamin, vitamin E, terapija toplinom, manipulacija kralježnicom i transkutana nervna stimulacija, dok učinci akupunkture, ribljeg ulja, magneta i vitamina B12 nisu dokazani.

Nema komentara:

Objavi komentar