ponedjeljak, 12. prosinca 2016.

Masnoća u krvi simptomi, ishrana i lečenje

Rezultat slika za masnoca u krvi liječenje


Masnoća u krvi je sve učestaliji problem među stanovništvom,glavni uzrok za njen nastanak je nepravilna ishrana,manjak kretanja kao i nedostatak fizičkih aktivnosti .Namirnice koje obiluju štetnim trans mastima –  danas su  i najdostupnije,te joj retki odolevaju ,jer prosto štrče iz rafova velikih supermarketa.

Nutricionisti i lekari širom planete ukazuju na štetnost takvog načina ishrane i usmeravaju nas ka zdravim životnim navikama.Ukoliko je povišena masnoća u krvi praćena i hipertenzijom,dijabetesom i povišenim trigliceridima radi se o veoma ozbiljnoj dijagnozi i takve osobe mogu biti i životno ugrožene..

 SIMPTOMI MASNOĆE U KRVI KAKO IH OTKRITI

Da bi se simptomi povišene masnoće u krvi u potpunosti potvrdili neophodan je lipidogram – pregled krvi koji daje detaljne informacije o tome kakve su naše vrednosti masnoća u krvi (ukupan holesterol ,HDL,LDL,trigliceridi i sl.).Ipak ponekad ih možemo i sami prepoznati jer se znaju javiti nakupine sitnog masnog tkiva žućkaste boje ,oblika čvorića ili pločica na kapcima ali i na drugim delovima tela,nazivaju se i ksantelazme.Lipidogram se sastoji od četiri osnovna dela.Prvi deo se odnosi na holesterol.
Sam ukupni holesterol u krvi je vrednost koji nam zapravo ne govori mnogo.On se sastoji od dva pod dela a to je takozvani HDL holesterol ili dobri holesterol koji nas štiti i LDL holesterol koji je štetan i loš.Dakle teoretski postoji mogućnost da svaki pojedinac ima visok ukupni holesterol u krvi ali na račun onog dobrog,to se u praksi ređe javlja ali ima i takvih slučajeva.Takođe nikako se ne smeju zanematiti ni vrednosti triglicerida.Ako se lipidogram gleda pojedinačno to svakako nije dobro,već treba gledati sve njegove elemente.
Visoka masnoća u krvi je veliki faktor rizika za kardiovaskularne bolesti.U zapadnim civilizacijama,stepen obolevanja  od  srčanih bolesti  je veoma visok i ono što najviše zabrinjava je da su bolesti srca prvi i vodeći uzrok smrtnosti danas.

NORMALNA MASNOĆA U KRVI 

Poremećaj masnoća u krvi nije jednak za sve osobe,neko ko je mlad i ima samo povećanu telesnu težinu i nema drugih značajnih faktora rizika kao što je recimo povišen krvni pritisak,šećerna bolest ili da je hronični pušač,nema jednak rizik od istih masnoća kao neko drugi.


 Iz tog je razloga dosta teško reći koja je ukupna vrednost masnoća u krvi za nekoga normalna.Njihove ukupne vrednosti zavise od jedne do druge osobe.Tako je recimo poznato da osobe koje imaju dijabetes ili koje su prebolele infarkt miokarda ,moraju imati vrlo niske vrednosti masnoća u krvi.Poželjna tj normalna vrednost masnoća u krvi bi bila sledeća:

  • 5,2mmol/l – ukupan nivo
  • prekp 1,6 mmol/l  za dobar HDL holesterol
  • 3,4 mmol/l za loš LDL holesterol
  • i manje od 1,70 mmol/l triglicerida
Vodite računa da se pre vađenja masnoća u krvi ne sme ništa jesti najmanje 15 sati.

LEKOVI ZA MASNOĆE U KRVI – DA ILI NE ?

Ovu odluku prepustite vašem lekaru .Niko od nas nije dovoljno stručan da bi mogao samostalno proceniti rizike. Ako vam lekar preporuči da uzimate lek za masnoću u krvi, tada verovatno spadate u grupu ljudi sa povećanim rizikom za nastanak kardiovaskularnih bolesti nego li za rizik od nuspojava od uzimanja takvog leka. Prepisani lekovi se ne uzimaju u kurama tj.onako kako bi ih uzimali kod prehlade,gripa infekcija  i slično.
On naime deluje dok se uzima,čim se prestane sa njegovom konzumacijom nalaz masnoća u krvi se ponovo vraća na staro,tj on je ponovo nepovoljan.Ako dođe do stvaranja masnih naslaga na samim zidovima arterija (stvaranje plaka) i one postaju sužene,neelastične i tvrde takvo stanje je poznato kao ateroskleroza.U nastavku teksta pročitajte koja se ishrana preporučuje kod povišenih masnoća u krvi i kakvu pomoć nam može pružiti lekovito bilje.

ISHRANA KOD POVEĆANOG HOLESTEROLA

Osobe koje imaju visoke vrednosti „lošeg“ holesterola u krvi moraju da izbegavaju svinjsku mast, loj, meso i mesneprerađevine, žumance, maslac, pavlaku, kajmak, punomasne sireve, punomasno mleko i morske plodove. Ribe opet, uz holesterol, sadrže mnogo zdravih masti poput omega-3 masnih kiselina. Namirnice bogate vlaknima, naročito topivim u vodi,najbolji su saveznik u borbi protiv poremećaja masnoća u krvi i LDL holesterola, jer ga vlakna vežu za sebe i Iako pomažu njegovu eliminaciju iz organizma.
Stoga, u što većim količinama treba jesti mahunarke i integralne žitarice, a sa orašastim plodovima savetuje se oprez jer su relativno bogati kalorijama, pa ih treba konzumirali u umerenim količinama. Iz ishrane potpuno izbaciti grickalice i slatkiše, a umesto pržene, treba jesti kuvanu hranu ili pečenu bez masnoće. Deklaracije na proizvodima često dovode do zabune. Na primer, na nekim margarinima piše da sadrže isključivo zdrave masnoće, ali ne navode da se te masnoće u telu lako transformišu u štetne oblike.
Tako bi odgovor na pitanje: „Šta je bolje i zdravije – margarin ili maslasac ?“ glasio: ni jedno ni drugo i dodajemo so na ranu „oba su zlo“. Naime, maslac je pun holesterola ,dok margarin sadrži masne kiseline koje lako prelaze u opasne trans masti. I maslac i margarin su puno štetniji kada se zagreju, pa ih prilikom pripreme jela treba zameniti maslinovim uljem ili uljem orašastih plodova.



LEČENJE HOLESTEROLA SA PROSOM
Ova žitarica preporučuje se osobama koje su alergične na gluten -više saznajte u članku celijakija simptomi. Proso obiluje belančevinama, vlaknima, vitaminima B kompleksa, kao i gvoždem, magnezijumom, fosforom, kalijumom.natrijumom i jodom. S obzirom na to da je proso obavijeno ljuskom koja se veoma teško vari, u ishrani treba koristiti samo oljuštena zrna.
Kaša od prosa i to samo jedna činija dnevno obezbeduje organizmu sve neophodne hranljive sastojke i preporučuje se osobama koje imaju problema s varenjem i aterosklerozom. Takode, ova žitarica jača srce, podstiče mokrenje i znojenje, ublažava nervozu i depresiju, štiti od prehlade i čisti kožu.
BELI LUK SPREČAVA NASTANAK KRVNIH UGRUŠAKA

Ovo izuzetno lekovito povrće poznato je i kao narodni lek za visok krvni pritisak. Istraživanja su pokazala da beli luk znatno snižava dijastolni (donji) krvni pritisak kod obolelih sa srednje teškom hipertenzijom. Da bi se to postiglo, dovoljno je pojesti nekoliko čenova dnevno. Zahvaljujući visokom sadržaju adenozina, beli luk opušta alke mišiće krvnih žila i tako ih širi, što je suština njegovog delovanja na visok krvni pritisak. Takođe, sprečava i stvaranje krvnih ugrušaka, a lekovitiji je svež nego prerađen i lako izlazi na kraj sa pojavom masnoća u krvi..
BERGAMOT PROTIV MASNOĆA U KRVI 
Italijanski naučnici otkrili su da bergamot snižava nivo lošeg holesterola, a studija je obuhvatila 82 pacijenta sa izuzetno visokim procentom masnoća u krvi. Ispitanici su mesec dana, osim propisanih lekova, svakodnevno uzimali po 500 mg ekstrakta bergamota. Rezultati su pokazali značajno smanjenje nivoa lošeg holesterola u krvi ,glukoze i triglicerida.
Blagotvorno dejstvo bergamota potvrđeno je i u slučaju kardiovaskularnih bolesti, što je posledica visoke koncentracije flavonoida, kao što su hesperidin, neohesperidin i naringen. Ova jedinjenja blokiraju enzime koji su ključni za proizvodnju holesterola, a to čine i zvanični lekovi poput slatina koji, za razliku od bergamota, mogu izazvati niz neželjenih efekata. Međutim, ovo voće može negativno da se odrazi na apsorpciju nekih lekova, pa se pre upotrebe treba posavetovati s lekarom.
ORAH KAO LEK ZA SRCE
Orah obiluje omega-3 polinezasićenim masnim kiselinama koje štite srce. Šaka oraha obezbeduje 5 g omega-3 masnih kiselina, koje snižavaju nivo masnoća u krvi  i sprečavaju nastanak kardiovaskularnih oboljenja (ateroskleroza, infarkt miokarda, šlog, povišen krvni pritisak).
MASLINOVIM ULJEM PROTIV HOLESTEROLA
Maslina blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem bez obzira na to da li se koristi njen plod, ulje ili list. Lekovitost maslinovog ulja potiče, pre svega, od bogatog sadržaja mononezasićenih masnih kiselina i antioksidanasa. Ulje utiče na smanjenje ukupnog holesterola i poboljšava odnos LDL i HDL holesterola tako što povećava zaštitni ‘dobar’ (HDL), a snižava ‘loš’ (LDL). Jednostavno rečeno dovodi masnoće u krvi u dobar balans.Takođe, usporava pojavu ateroskleroze i smanjuje rizik obolevanja od koronarne bolesti(infarkta miokarda i angine pektoris) i moždanog udara.Više informacija pročitajte u članku maslinovo ulje kao lek.

KAKO SMANJITI  HOLESTEROL PRIRODNIM PUTEM

Masnoća u krvi u kombinaciji sa povišenim šećerom i hipertenzijom može biti životno opasna.U prethodnom delu teksta upoznali smo vas sa simptomima,rizicima,dijagnostikom i terapijom koju predlaže zvanična medicina.Opšti savet je promena životnog stila,više kretanja,promena ishrane i doslednost u tome.Postoje mnogi narodni lekovi za skidanje masnoće u krvi prirodnim putem ,potrudili smo se objedinimo sve najbolje u ovom članku.Preporuka vama poštovani prijatelji je da ukoliko i sami imate neki dobar recept,napišete u komentaru ispod ili nam pošaljete direkto na email i rado ćemo ga podeliti ovde kao i na našoj FB stranici..
CRNI LUK PROTIV MASNOĆA U KRVI
Staviti u teglu oljuštenu srednju glavicu crnog luka, preliti je sa 2 dl hladne vode i ostaviti poklopljeno da odstoji preko noći. Ujutro, pola sata pre jela, popiti tečnost, a luk iskoristiti za pripremu nekog jela. Terapija traje tri nedelje.
JABUKA I LANENO SEME
  • Samleti 100 g lanenog semena u električnom mlinu, pa sipati u staklenu teglu i popariti vrelom vodom. Teglu dobro zatvoriti i ostaviti da odstoji preko noći, a ujutro lan pomešati sa oljuštenom i narendanom jabukom, pasiranim čenom belog luka i 1 dl maslinovog ulja. Jesti po kašiku mešavine tri puta dnevno, pola sata pre jela. Terapija traje tri nedelje.
SUVO GROŽĐE – PRIRODNI LEK ZA MASNOĆU 
  • U neoštećeni emajlirani lonac sipati šolju opranog suvog grožđa i litar vode. Kada proključa, kuvati 10minuta, a potom skloniti sa šporeta i dodati 4 kašičice zelenog čaja, 2 kašike meda i 2 kašičice sveže narendanog korena đumbira .Šerpu poklopiti,umotati je u tkaninu i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutro procediti i piti po solju napitka tri do četiri puta dnevno, 30 minuta pre jela.
KOREN MASLAČKA 
  • Svakog jutra uzimati po 5 g korena maslačka samlevenog u prah. Terapija traje najmanje 2 meseca.
KOPRIVA I ŠARGAREPA OBARAJU POVEĆAN HOLESTEROL
  • Sipati u emajliranu šerpu po 2 kašike lista koprive, narendane šargarepe i istucanog ploda šipka, pa preliti sa 5 dl vode i zagrevati do ključanja. Potom smanjiti temperaturu i poklopljeno kuvati 10 minuta. Skloniti sa ringle i ostaviti zaklopljeno da odstoji 3 sata. Procediti i dodati kašiku meda. Piti tri do četiri puta dnevno po 1 dl pre jela. Terapija traje 2-3 nedelje.
ALOJA VERA I CRNO VINO 
  • Pomešati 1 dl sveže ceđenog soka od aloje sa 5 dl crnog vina. Piti svakog jutra po jednu rakijsku čašicu, pola sata pre doručka.
HELJDINO BRAŠNO PROTIV MASNOĆA U KRVI 
  • Pomešati 3 kašike heljdinog brašna sa 2 dl hladne vode. Posebno staviti da proključa litar vode, pa dodati razmućeno heljdino brašno. Kuvati na laganoj temperaturi oko 5 minuta uz stalno mešanje. Kada se ohladi, dodati kašiku meda i piti po 2 dl, tri puta dnevno, pre jela. Terapija traje mesec dana.
CIMET I MED
  • Pomešati 500 g livadskog meda i 250 g cimeta u prahu, pa uzimati po kašičicu mešavine tri puta dnevno, pola sata pre jela. Potom napraviti pauzu od tri meseca, pa pripremiti novu mešavinu protiv masnoća u krvi .O ovoj izuzetnoj mešavini saznajte više u članku med i cimet kao lek.
NAPITAK OD LIMUNA I ŽALFIJE 
  • Preliti 2 kašike sušene žalfije s pola litra ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstiji sve dok se ne ohladi. Dodati jedan iseckan limun, dva iseckana čena belog luka i 2 kašike meda, pa ostaviti da odstoji još 5 minuta. Procediti i piti 3 puta dnevno po jednu kašiku ove smese. Napitak čuvati u frižideru.

Nema komentara:

Objavi komentar