subota, 10. prosinca 2016.

Kako ubrzati metabolizam prirodnim putem

kako ubrzati metabolizam i smršati   

KAKO UBRZATI METABOLIZAM I PROBAVU 

Voda, kafa, jaki čajevi, brojni gazirani napici, alkoholna pića, mleko i mlečni proizvodi nisu dobar izbor ako se uzimaju za vreme obroka (kao i sat pre ili kasnije). Jedno od rešenja kako poboljšati probavu je da se voda  pije najmanje tridesetak minuta pre obroka – jer se razređuju fermenti koji vare hranu, te se smanjuje apsorpcija hranljivih sastojaka. Čak i hrana za ubrzavanje metabolizma se neće variti dobro ako se posle obroka kupamo u reci ili u morskoj vodi ili se odmah nakon jela tuširamo .Takode, naše varenje hrane će biti dodatno otežano ako jedemo neposredno pred odlazak u krevet . Najteže se vare proteini koji su životinjskog porekla ,kao i tvrdi sirevi. Ako smo previše gladni pred spavanje, jedna banana može biti dobar izbor i savršen recept kako ubrzati metabolizam prirodnim putem. Ostalo voće i slatkiši u bilo kom obliku nisu poželjni, jer će se u tom slučaju angažovati pankreas da luči insulin. Naime, u tom periodu to nije poželjno jer će se smanjiti dejstvo somatotropina (hormon rasta), koji je posebno važan za dečji uzrast, dok će se kod starijih smanjiti obnavljanje ćelija tokom noći.

LOŠE KOMBINOVANJE HRANE USPORAVA METABOLIZAM

Za dobro varenje hrane najvažnije je pravilno kombinovanje postojećih namirnica . Nikakava hrana za bolju probavu nam neće pokrenuti lenja creva ako je nepravilno raspoređujemo i kombinujemo tokom dana. Nikad u istom obroku ne treba istovremeno konzumirati ugljenohidratnu hranu i proteine životinjskog porekla. Na našem balkanskom podneblju je uobičajeno da se istovremeno jedu krompir i meso, kao i hleb i meso, pirinač i meso, pasulj i meso i slično. U ovoj kombinaciji posebno, uz malu količinu salate, nadutost stomaka, gorušica, gasovi i ostale neprijatnosti neizbežni su u najvećem broju slučajeva.Ako tražite odgovor kako ubrzati metabolizam i smršati ,znajte da su skrobne namirnice izložene fermentaciji, a proteini životinjskog porekla dugo ostaju u želucu i nikad se u potpunosti i dovoljnoj meri ne svare ako uzmemo prethodno nabrojane kombinacije. Uzimanje slatkiša i voća posle obilnog glavnog obroka u kome dominiraju proteini životinjskog porekla – dodatno otežavaju varenje, izazivaju žgaravicu i ostale tegobe koje ova loša kombinacija prati. Mleko i mlečne proizvode skoro nikad ne treba konzumirati u kombinaciji sa mesom, kao ni voće i povrće u istom obroku. Inače, voće nikad ne treba kombinovati sa drugim namirnicama, niti ga jesti odmah posle obroka. Skrobne namirnice (hleb, pirinač, krompir) loše se kombinuju s mlekom i mlečnim proizvodima .Orašasti plodovi su najzdraviji kada se jedu potpuno samostalno.

KADA JE NAJBOLJE DA SE UZIMA HRANA ZA BOLJU PROBAVU

Da bismo saznali kako ubrzati metabolizam i probavu moramo voditi računa i o tajmingu -tj.  o tačnoj satnici kod uzimanja svakog pojedinačnog obroka. Najzdravija je ona hrana koja se lako vari, a nesvareni delovi se u što kraćem roku ispuštaju iz tela . U tom slučaju izbeći ćemo ulazak štetnih toksina u naš krvotok i njihovo deponovanje u organima i tkivima .Nikako nije poželjno uzimati hranu u kratkim vremenskim razmacima tokom dana .Više obroka od tri dnevno nije poželjno, a između njih treba da prođe najmanje tri-četiri sata .Ne treba jesti sledeći obrok dok se ne svari hrana prethodno uneta u organizam. Sistemu organa za varenje treba omogućiti da se dobro odmori za svaki sledeći obrok.U tom slučaju imaćemo dovoljno energije neophodne za umne aktivnosti i izbacivanje toksina iz tela. Svakako da je zdrav doručak najvažniji dnevni obrok i za decu i za odrasle osobe . Deca koja preskaču doručak neće imati dovoljno energije da prate nastavu i aktivnosti vezane za školu, a pamćenje će im biti značajno oslabljeno. Greška je davati deci za doručak slatkiše, brzu hranu, pekarske proizvode itd.

PRAVILNO ŽVAKANJE HRANE UBRZAVA METABOLIZAM

Svu hranu, pre nego što je progutamo, treba dobro da sažvaćemo, naročito onu koja sadrži brojne ugljene hidrate – ovo je gotovo osnovni postulat kako ubrzati metabolizam prirodnim putem , jer sve započinje još u našoj usnoj duplji. Ovo je važan preduslov za dobro varenje hrane , a samim tim i za apsorpciju svih neophodnih hranljivih sastojaka. Kad se hrana nedovoljno svari, s njenom ulaskom u creva i asimilacijom u krvotok – počeće proces stvaranja brojnih antitela koja napadaju nesvarene supstance, što dugoročno može uzrokovati  i autoimuna oboljenja. Pored toga, žvakanje hrane jača naše desni (odlična je prevencija paradentoze), zglobove i mišiće vilice i lica, a zubi postaju čvrsti i zdravi. Već je poznato koliko je važno hranu konzumirati u mirnoj i ugodnoj atmosferi, bez prevelike buke i slično,a to je najbolje činiti u okruženju porodice i dragih nam prijatelja. Za decu je ovakav način konzumiranja hrane veoma bitan. Biće im veoma prijatno, a i hranu će svariti veoma lako bez većih problema i poteškoća .Ukoliko vas zanima kako ubrzati metabolizam u menopauzi ,pročitajte članak šta je klimaks..

Nema komentara:

Objavi komentar