petak, 9. prosinca 2016.

Sojino mleko - čuvar srca i krvnih sudova

                                                    Soja i njeni proizvodi veoma su cenjeni i traženi u svetu otkako su potvrđene sve njene vrednosti. Od svih proizvoda posebnu pažnju privlači sojino mleko, koje, zbog korisnih sastojaka, treba da piju i žene i muškarci - žene naročito u postmenopauzi da bi nadoknadile nedostajuće hormone, a muškarci da bi se snabdeli korisnim sastojcima za svoj organizam. 
Šta to sojino mleko ima što ga izdvaja od drugih proizvoda, objašnjavanutricionista Jasmina Stojanović Ristivojević.
- Napitak dobijen specijalnim postupkom iz sojinog zrna, po boji, sastavu i konzistenciji sličan je životinjskom mleku. Ali, u odnosu na kravlje mleko ima više proteina a manje masti. Siromašnije je i ugljenim hidratima. Što je najvažnije, ne sadrži holesterol pa može bez straha da se konzumira u prevenciji i dijetoterapiji pojedinih oboljenja srca i krvnih sudova. Bela boja sojinog mleka potiče od glicina, koji se vezuje za kalcijum kao i u kravljem mleku.
Međutim, iako podseća, sojino mleko nema ukus kravljeg mleka. S obzirom na to da je dobijeno iz mahunarke, mirisom podseća na zeleni grašak. Ne sadrži so, čvrste masti, kao ni mlečni šećer laktozu, zbog čega se čini retko i vodnjikavo. A da bi se korigovao ukus, sojinom mleku dodaje se vanilin šećer ili malo soli.
Sastojci koji ga čine posebnim i zdravstveno korisnim brojni su.
* Sojino ulje posebno je značajno jer sadrži nezasićene masne kiseline, među kojima su najvažnije esencijalne, odnosno nezamenjive masne kiseline linolna i linolenska. Nasuprot tome, poseduje veoma malo zasićenih masnih kiselina koje se, inače, smatraju jednim od faktora rizika za nastanak oboljenja srca i krvnih sudova.

* Sojin lecitin predstavlja kompleks prirodnih sastojaka, među kojima je posebno vredan holin, esencijalni vitamin B grupe. Lecitin je fiziološki veoma značajan jer reguliše rad pojedinih enzima, transport masti i holesterola u krvi, a reguliše i rad neurona, jer čini sastavni deo mase nervnih ćelija.
* Mineralnih sastojaka u sojinom mleku ima u značajnoj količini, posebno kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa, cinka, mangana, bakra, selena i silicijuma. Kalijum je veoma iskoristljiv, što je važno jer igra značajnu ulogu u balansiranju prema jonima natrijuma koji u izvesnim situacijama može biti štetan za organizam, a relativno dobra je i iskoristljivost gvožđa. 


* Vitamini u sojinom mleku predstavljaju značajnu riznicu. Posebno se izdvajaju vitamini B grupe, važni za metabolizam i zaštitu organizma. U većoj količini prisutni su i vitamin E, provitamin vitamina A, kao i nijacin i vitamin H. Unos svih ovih vitamina veoma je važan zbog stvaranja odbrambenog sistema organizma, kao i u lečenju kardiovaskularnih, a donekle i malignih oboljenja.
ČISTI JETRU OD MASNOĆE Sojino mleko u ishrani pomaže jetri da se oslobodi viška masnih kapljica u svojim ćelijama, a zbog svoje značajne dijetetske vrednosti može da se koristi i u dijetoterapiji kod pojedinih bolesti. Poseduje i izoflavonoid iz grupe biljnih estrogenih hormona, koji se ponaša slično kao tamoksifen, supstanca koja koči dejstvo ženskih estrogenih hormona, što naučnici smatraju glavnim krivcima za nastanak karcinoma dojke kod mladih osoba.
SOJIN MAJONEZ
Za sojin majonez treba spremiti 2 šolje sojinog mleka, šolju suncokretovog ulja, po jednu kašičicu senfa i soli, kao i sok od pola limuna.
Priprema: U blender se sipaju svi sastojci, osim soka od limuna, i mešaju na srednjoj brzini dva do tri minuta. Na kraju se doda sok od limuna i muti još dva do tri minuta. Zatim se sipa u teglu i ostavi u frižider da se ohladi. Ovaj majonez može da se čuva u frižideru od 7 do 10 dana. Ako se doda aromatično bilje, može da se koristi i kao namaz za doručak, ali i kao prilog raznim jelima od povrća.

Nema komentara:

Objavi komentar