utorak, 3. siječnja 2017.

Ljekovita pasiflora za odvikavanje od lijekova i alkohola



Isusova kruna je vrtna biljka, poznata i kao pasiflora, sa vrlo zanimljivim cvijećem koje cvjeta tijekom ljeta


Ovisno o vrsti pasiflore biljka može biti jednogodišnja ili višegodišnja jer neke vrste ne mogu podnijeti hladnoću dok na primjer P. Caeruela može podnijeti i temperature do minus 15 stupnjeva Celzija.

Ljekovitost ovisi o vrsti odnosno količini djelotvornih materija a obično sadrži alfa alanin, apigenin, fruktozu, tirosin, saharozu, valin, vitexin, kumarine, indolne alkaloide, fenolne kiseline ali najvažniji sastojci su flavonoidi, cijanoglikozidi i esencijalna ulja.Iako su sve vrste ove biljke provjereno ljekovite, ipak je između ostalih najpriznatija marakuja.
Pasiflora umirujuće djeluje na središnji živčani sustav u slučajevima stresa, napetosti i razdražljivosti te kod tahikardija koji su psihogenog uzroka a pomaže i kod nervoza. Umirujuće djelovanje ove biljke ipak je najefikasnije za poremećaje sna bez obzira koji su uzroci nesanice.
Pasiflora se često koristi i kao sredstvo kod odvikavanja od lijekova te je odlična zamjena za sedative kod osoba ovisnih o lijekovima i alkoholu. Sasvim je sigurna za uzimanje jer ne izaziva ovisnost.
Ipak, oprez! Ne preporučuje se primjena kod trudnica i kod male djec

Nema komentara:

Objavi komentar